Uz važnu pouku iz naše blistave historije, neka nam sretan početak nastavne godine!

KORAČAJMO U BUDUĆNOST- NjEGUJMO PROŠLOST
Priredila: Selma Kavazović
U proteklom periodu obilježen je Dan Zeničko-dobojskog kantona, 29. augusta, na dan izdavanja Povelje Kulina bana.
DA SE ZNA
Povelja je napisana na bosanskom jeziku, pismom bosančicom, u službi bosanskog vladara, rukom bosanskog pisara, dijaka, kako se to tada zvalo.
Povelja Kulina bana iz 1189. godine svjedoči o pismenosti, kulturi i historiji Bosne i Hercegovine.
Povelja Kulina bana upućena je Dubrovačkoj republici za bolju poslovnu saradnju i predstavlja prvi međunarodni ugovor Bosne.
Najstariji je sačuvani bosanskohercegovački državni dokument, a istovremeno i jedan od najstarijih pisanih dokumenata kod Južnih Slavena.
U njoj se bosanski ban Kulin zaklinje svim Dubrovčanima gdje god “hode” i gdje god budu prolazili, trgujući, da će biti dočekivani s pravim povjerenjem i čistim srcem, bez ikakve zle namjere.
Dalje, da neće biti uznemirivani od njegovih službenika, a davat će im savjet i pomoć kao i sebi, bez zle primisli.
Pri tome ih je oslobodio svih taksi, odnosno, carine, što je bio rijedak slučaj u tadašnjoj Evropi.
Ovakvim postupkom ban Kulin je privukao poduzetne Dubrovčane koji su postali spona bosanske države i cijele Evrope, pa i svijeta.
Bosna je u Kulinovo doba bila uređena, bogata, narod je bio zadovoljan i ponosan na svog vladara, otud i narodna izreka- OD KULINA BANA I DOBRIJEH DANA!
Nažalost, Povelja Kulina bana koja je sačuvana u tri primjerka, ne nalazi se u BiH. Dva primjerka su u Dubrovniku, a jedan, koji je original, nalazi se u Rusiji.
Iako je ukraden i iznesen iz Bosne u 19. stoljeću, te se traži njegovo vraćanje u domovinu, original Povelje se još uvijek nalazi u Rusiji, u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Petrsburgu.
Na kraju- BUDIMO PONOSNI NA SVOJE PRETKE, SVOJU KULTURU, TRADICIJU I SVOJU DOMOVINU!