PROTOKOL POSTUPANJA U SLUČAJU POJAVE SIMPTOMA po Proceduri za rad odgojno-obrazovnih ustanova Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Roditelji/staratelji imaju obavezu izmjeriti tjelesnu temperaturu djeteta svaki dan prije dolaska u školu.
  •  U školi će se također povremeno mjeriti tjelesna temperatura učenicima i zaposlenicima
  •  U slučaju povišene temperature roditelji/staratelji ne smiju dovoditi dijete uškolu, već se javljaju telefonom razredniku i ljekaru porodične medicine
  •  Ako učenici razviju simptome COVID-19 infekcije prilikom boravka u školi, razredenik, pedagog ili drugi nadležni zaposlenik odmah obavještava roditelje, koji u najkraćem mogućem roku moraju doći po dijete, te poštovati sve mjere zaštite
  •  Kod svake promjene zdravstvenog stanja učenik će biti smješten u sobu za izolaciju koja je od ranije obezbijeđena i ne koristi se za druge svrhe, roditelj će biti obaviješten i u najkraćem roku treba da dođe po dijete i odvede ga u zdravstvenu ustanovu. Dijete u prostoriji za izolaciju će biti pod nadzorom zaposlenika škole uz sve mjere zaštite.
  •  Ukoliko se procjenjuje da je neophodno, škola će pozvati hitnu medicinsku pomoć.
  •  Svi učenici koji imaju simptome respiratorne infekcije (povišena tjelesna temperatura, bolno grlo, kašalj, curenje iz nosa ili zapušenje nosa, kratak dah ili otežano disanje, bol u mišićima, gubitak mirisa i okusa, proljev) ili su bili u kontaktu sa osobama pozitivnim na koronavirus da se telefonom obrate svom porodičnom ljekaru. U tom slučaju navedeni učenici ne dolaze u školu, nego se telefonom javljaju učitelju ili razredniku. Apelujemo na roditelje i učenike da ovakve situacije ne zloupotrebljavaju.
  •  U situacijama kada bi se desio pozitivan slučaj na COVID-19 ili se sumnja na pozitivan slučaj u nekoj grupi ili razredu, neophodno je slijediti upute nadležne higijensko-epidemiološke službe lokalnog Doma zdravlja ili Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
  •  Ukoliko nadležni epidemiolog nakon analize kontakata procijeni da ostali učenici i nastavno osoblje iz istog razreda ili grupe mogu nastaviti sa radom, pratit će se zdravstveno stanje te grupe učenika i nastavnog osoblja narednih 14 dana.
  •  U slučaju potvrde COVID-19 kod učenika ili zaposlenika, prostor u kojem je osoba bila neće se koristiti, te prije čišćenja i dezinfekcije sačekat će se 24 sata.
Draga djeco, cijenjeni roditelji,
PANIKA NIJE OPCIJA, OPREZ I ODGOVORNOST JESU!
Menadžment škole