17.11. Dan srednjoškolaca

Dragi vršnjaci,

 

Danas, 17. novembar, predstavlja dan od suštinskog značaja, dan kada se srednjoškolci širom Europe ujedinjuju u obilježavanju međunarodnog dana srednjoškolaca – dan međunarodnog poštovanja učeničkog aktivizma.

 

Povratak u 1939. godinu nas podsjeća na hrabrost studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta Čarls u Pragu, koji su ustali protiv nacista, plaćajući tu hrabrost sopstvenim životima. Devet studenata i profesora dalo je svoje živote kako bi se suprotstavili tiraniji. Njihov herojski čin ostavlja nas s dubokim poštovanjem prema hrabrosti i odlučnosti da se bore za pravednost i slobodu.

 

Stoga, danas vam poručujem da ne budemo tihi svjedoci, već da budemo glas generacije koja se bori za svoja prava i vrijednosti. Nikada nemojmo oklijevati da izrazimo svoje mišljenje i stajališta, jer u našoj mladosti i energiji leži snaga koja može mijenjati današnju situaciju. Naš intelekt, talenat i posvećenost mogu i definitivno hoće oblikovati budućnost.

 

Učenje ne počinje i ne završava u učionici; život je najbolja škola, a mi smo investicija sa najvećim potencijalom povrata. Dakle, investirajmo u svoje obrazovanje, razvijajmo naše ličnosti i žudimo za znanjem. Koračajmo hrabro u nepoznato i osvajajmo svoje mjesto u svijetu koji je pred nama.

 

Obilježavanje ovog dana dugogodišnja je praksa Mreže Vijeća Učenika ZDK što je učinjeno i ove godine ali zbog loših vremenskih uvjeta onaj dan obilježen je u nešto skromnijem obliku.

 

Sretan nam Dan srednjoškolaca! Ovaj dan je naš dan, uživajmo u svakom trenutku i neka naša odlučnost osvijetli put ka budućnosti koja nam neminovno slijedi.

 

Vaše i naše, Vijeće Učenika <3

 

Autor: Kasumović Nedim