10.11.Putovanje u Zagreb

INOVATIVNO | Metodom putovanja do usvajanja znanja

 

Učenici Medicinske škole Zenica 10.11.2023. godine su imali jedinstvenu priliku proširiti svoje horizonte kroz posjet Sajmu knjiga i Muzeju optičkih iluzija u predivnom Zagrebu. Ovaj izlet nije samo bio obično putovanje, već iskustvo koje je potaklo zadovoljstvo učenika i naglasilo važnost putovanja i istraživanja u obrazovanju.

 

Sajam knjiga, poznat po svojoj raznovrsnosti i bogatstvu ponude, pružio je učenicima priliku da istraže širok spektar književnih djela, obogate svoj intelektualni repertoar i potaknu ljubav prema čitanju. Zadovoljstvo učenika odražavalo se u ogromnoj količini kupljenih knjiga, njihovim osmjesima dok su istraživali književne bisere i razgovarali s autorima koji su nesebično dijelili svoja iskustva i steknuta znanja.

 

Nakon toga, posjeta Muzeju optičkih iluzija predstavljala je fascinantno putovanje kroz svijet vizualnih prevara i nevjerovatnih optičkih fenomena. Ono što je posebno istaknuto bila je lakoća s kojom su učenici povezivali svoje dosadašnje znanje iz fizike s izloženim elementima muzeja. Promatrajući optičke iluzije, učenici su prepoznali principe svjetlosti, boje i perspektive, čime su pokazali praktičnu primjenu svojih teorijskih saznanja uz pratnju profesorice Dizdarević Jasmine.

 

Ovo iskustvo nije samo bilo zadovoljavajuće zbog zabave koju su pružili izlagači, već i zbog obogaćivanja obrazovanja učenika. Važnost putovanja kao dijela obrazovnog procesa ogleda se u širenju vidika, razvoju tolerancije prema različitostima te poticanju samostalnosti i odgovornosti među učenicima.

 

Važnost čitanja dodatno je naglašena ovim putovanjem, jer je književnost izvor neiscrpne inspiracije i znanja. Učenici su imali priliku svjedočiti snazi riječi i njenom uticaju na oblikovanje misli i stavova.

 

Zagreb je tako postao front ne samo učenja, već i nezaboravnog iskustva koje će učenici nositi sa sobom kroz cijeli život. Njihovo zadovoljstvo i entuzijazam optičkim su zrakama obasjali ovaj izlet, ostavljajući dubok dojam o važnosti istraživanja, čitanja i povezivanja teorije s stvarnim svijetom.

 

Autor: Kasumović Nedim