29.09. Maturska ekskurzija u Španiji

UČENICI JU MEDICINSKE ŠKOLE ZENICA NA EKSKURZIJI POSJETILI ITALIJU, FRANCUSKU I ŠPANIJU

 

Maturska ekskurzija je događaj koji se svake godine priprema s posebnom radošću i iščekuje s velikim nestrpljenjem. Iako za profesore i roditelje predstavlja odgovornost i tihu brigu, za učenike je novo iskustvo koje im otvara vrata u svijet samostalnosti i zrelosti.

 

Ovogodišnje putovanje u Italiju, Španiju i Francusku realizirano je u periodu od 15. do 26. septembra 2023. godine i to sa dva autobusa sreće koja su krenula u pohod… putovanje kroz noć, duž krivudave Bosne i Hercegovine, ravnim autoputem Hrvatske, kratkim razgovorom kroz Sloveniju… stigli u Italiju…odmorili…posjetili mnoge gradove i znamenitosti i došli na naše konačno odredište Lloret de Mar u Španiji…

Tokom putovanja posjetili mnoge gradove, upoznali ljepote i historijske činjenice…

 

Početno ushićenje talijanskom ljepotom produbljeno je obilaskom renesansne Verone, grada zabranjene ljubavi, prognanog pjesnika, ukusne hrane i impresivnih građevina.

 

Od raznolike veronske baštine, vrijedilo je posjetiti kolosalnu gladijatorsku Arenu, ali i Trg Erbe, Toranj Lamberti, Trg gospode, Danteov grob, Julijinu kuću, palatu i grobnicu porodice Scaglieri, te Trg Bra. Bogatiji za sve što su vidjeli i saznali o historiji, kulturi, tradiciji i savremenom načinu života ovih talijanskih gradova, naši maturanti su ostatak predviđenog vremena iskoristili za individualne aktivnosti i uputili se dalje našim destinacijama.

 

Lloret de Mar, mjesto na Costa Bravi s izuzetnom prirodnom ljepotom koje je maturantima poslužilo za odmor, nezaboravan noćni provod.

 

Maturante je oduševila i ekstravagantna dinamika života u ulici La Rambla, šetnja preko Španskog trga, pogled na grad s brda Montjuic i Kolumbov spomenik.

 

Posjeta Francuskoj svedena je na njen južniji, ali glamurozniji i senzualniji dio – Azurnu obalu, duž koje su imali priliku da posjete prestižni Cannes i Festivalsku palatu La Croissete.

 

Nakon panoramskog obilaska Nice, uslijedio je obilazak elitnog Monaca, kneževine-grada, koji je postao planetarno poznat nakon što je holivudska glumica Grace Kelly postala njegovom princezom.

 

Vrhunac kneževskog obilja i sjaja pokazao je Monte Carlo, san svakog hazardera i izbrušeni dijamant elitnog evropskog društva.

 

Francuskom glamuru predhodio je Milano – modna i kulturna metropola u kojoj su naši maturanti mogli vidjeti mramorno zdanje Milanske katedrale, galeriju Vittorio Emanuele II, te spomenik Leonardu da Vinciju.

 

Naše zadnje odredište je bila Venecija. Već dugo se tvrdi da ovaj Casanovin grad „gubi tlo pod nogama“, ali u stamenost njegove prošlosti maturanti su se uvjerili na Trgu svetog Marka, na stepenicama Duždeve palače, na slavnom Mostu uzdaha, te na mostu Rialto, koji je stoljećima bio jedini most na glasovitom kanalu Grande.

Imali smo i posjetu Outletu Palmanova Village i time je završeno desetodnevno putovanje nakon kojeg su se maturanti sretno vratili u svoj rodni grad.

Pretjerano bi bilo da kažemo da je trajalo dovoljno dugo za obilazak svega onoga što ove atraktivne destinacije pružaju, ali stečena iskustva i prijateljstva, nezaboravan provod i priča jedne mladosti ono su što nijedna svjetska destinacija ne može zamijeniti.

 

Godine će sigurno proći, sjećanja možda izblijedjeti, ali ono što je urezano u srcu će ostati i šaputati ono što usne prešute

 

Pjesma nas je pratila tokom cijelog putovanja i na samom kraju mogle su se vidjeti i suze. Bilo je to nezaboravnih deset dana sa divnom ekipom učenika i uposlenika JU Medicinske škole Zenica.

Veliko hvala dugujemo Agenciji Almy Travel i divnim vodičima Mirnesu Mujagiću i Maidu Begagiću, vozačima koji su nas sigurno vozili tokom cijelog putovanja. Naravno, hvala i roditeljima koji su nam povjerili djecu…

Znamenitosti i mjesta koja smo posjetili možete vidjeti na fotografijama.