28.04. Studijsko putovanje u Istanbul

< SARADNJA NAŠE ŠKOLE KROZ PUTOVANJA >

 

Istanbul, kroz istoriju poznat kao Carigrad, Konstantinopolj, Stambol je evropski grad, kolijevka civilizacije i mjesto gdje se Istok i Zapad spajaju. Ovaj grad predstavlja riznicu kulture, tradicije i historije, a sjedište je brojnih grandioznih građevina i neprocjenjivih umjetnina.

Veoma je teško izdvojiti samo nekoliko znamenitosti u ovoj evropskoj prestonici. Istanbul je prvenstveno poznat po bizantinskoj i osmanskoj arhitekturi, ali njegove građevine odražavaju sve narode i carstva, a oduševljavaju na svakom koraku.

 

Ove godine učenici naše škole bili su na nezaboravnom Studijskom putovanju u Istanbulu od 23.04.- 28.04.2023. godine. Ukupno je išlo 107 učenika u pratnji profesorica Senije Krličević, Džermanine Krdžalić. Lejle Begagić Pelja, Aide Zlotrg, Alise Talundžić, Amre Bjelić, Mersihe Baručija i Anise Šehić.

 

Kad smo nogom stupili na tlo grada odmah smo se susreli s mirisima ukusne ulične hrane, mnoštvom užurbanih ljudi, bukom te zvukom trajekata i galebova. Ovaj višestoljetni grad na svakom koraku priča priču jednog vremena – bizantskog, osmanskog i modernog.

 

Učenici su posjetili Taksim, Ortaköy, Plavu džamiju (Sultanahmetovu džamiju), Aja Sofiju, Grand Bazaar, Eyup, krstarili Bosforom i u svakom trenutku uživali i stvorili uspomene za čitav život.

 

Osim turističkih destinacija cilj naše posjete je bio da ostvarimo saradnju sa školom

“Bakirkoy Anadolu Imam Hatip Lisesi”, u kojoj smo srdačno dočekani, te smo razgovarali o nastavku uzajamne saradnje naše dvije škole.

 

Svi učenici su pokazali da radimo sa najboljim mladim ljudima i tokom cijelog putovanja bili su veseli, puni energije i veoma odgovorni.

 

Također, za ove lijepe i bezbrižne trenutke moramo se zahvaliti agenciji Almy travel, njihovim vodičima i vozačima bez kojih ovo putovanje ne bi bilo tako opušteno.

I najveća hvala ide roditeljima koji su nam dali povjerenje da vodimo njihovo najveće blago na tako dalek put.

 

Istanbul ima puno skrivenih blaga koja samo čekaju da ih otkrijemo, puno četvrti od kojih svaka nudi novu vrstu zanimljivosti. Veselimo se nekoj novoj avanturi bez imalo straha jer imamo fenomenalne učenike ❤️.