Realizacija RYCO projekta Superschools

SVIJETLI PRIMJER

Učenici Medicinske škole Zenica kao ambasadori izgradnje mira u Skopju

 

Dvije države, dva grada, dva naroda dijele mnogo više od istog prostora na geografskoj karti Balkana.

Nedavno su učenici Medicinske škole Zenica i učenici iz škole u Skopju : “Zef Lush Marku” odlučili premostiti predrasude i stereotipe, riješiti se historijsko-generacijske traume te okrenuti se perspektivnoj i zdravoj budućnosti.

 

Ambiciozna inicijativa dio je projekta RYCO Superschools, koji ima za cilj podršku procesima izgradnje mira i pomirenja te interkulturalnog učenja i dijaloga među školama, učenicima i njihovim zajednicama.

 

Ovaj projekat je okupio 24 mlade osobe, osobe gladne konstruktivnih promjena, napretka i jednakosti. Ova inspirativna razmjena omogućila je učenicima da zajedno istraže različite kulture, tradicije i običaje, dok su se suočavali s vlastitim predrasudama. Kroz suradnju i otvoreni dijalog, mladi su otkrili kako premostiti kulturne razlike i stvoriti međusobno razumijevanje. Spoznali su činjenicu da srce mladosti zapravo govori univerzalnim jezikom prijateljstva.

 

-“Kao učesnica projekta RYCO Superschools razmjene, iz Skoplja sam se vratila sa emocijama i mišljenjima svake vrste, dirnuta različitosti stavova i iskustvima koje sam doživjela sa svojim vršnjacima. Smatram da razmjene ove vrste nose samo dobrobit i jaku pouku, kako za individualca i društvo u kojem sam se nalazila, tako i za cjelokupnu zajednicu. Sa sobom smo u Bosnu ponijeli kofere pune ambicijama, različitosti mišljenja i vratili se s poukama koje smo voljni podijeliti sa drugima kako bi podigli svijest o aktualnosti stanja na Zapadnom Balkanu i uputili na bolju budućnost za sve nas!”-rekla je Nejla Bašić, učesnica projekta.

 

Ogromnu ulogu u realizaciji ovog projekta odigrali su upravo profesori koji su bili u pratnji učenika i to: Bjelić Amra i Baručija Mersiha iz Zenice te Gili Osmani-Musliji i Ajten Đaferi iz Skopja.

 

Osim što je razbijala predrasude i poticala prijateljstvo, ova razmjena je obogatila učenike novim iskustvima, proširila njihove horizonte i pridonijela njihovom osobnom i intelektualnom razvoju.

 

Ovo je samo početak, jer su učenici obje škole odlučni nastaviti s ovakvim inicijativama kako bi potaknuli globalno razumijevanje i uklonili prepreke koje nas dijele. Ovi mladi ljudi su svijetli primjer kako se suradnjom i otvorenošću može graditi bolje i ujedinjenije društvo.

Autor : Kasumović Nedim