Dan Škole – čestitka direktorice

Dragi i poštovani od srca vam čestitam Dan škole.

Ove školske godine obilježavamo 62. rođendan naše škole. Dan škole prilika je kada se vrednuju postignuća i uspjesi. S ponosom ističem da ih je zaista mnogo jer učenici naše škole kontinuirano postižu izuzetne rezultate u znanju, umjetnosti i sportu. U školi imamo 706 učenika u 28 razrednih odjeljenja. Profesori u školi izvode nastavu i druge oblike neposrednoga odgojno-obrazovnog rada. Težimo produktivnom znanju učenika i posvećujemo pažnju komunikaciji s djecom i roditeljima. Težimo razvijanju humanih i toplih odnosa s djecom. Poučavanje je usmjereno na učenike umjesto na sadržaje te se ostvaruje primjerenije poučavanje, osavremenjuju se odgojnoobrazovni sadržaji i oblikuju odgojnoobrazovni ciljevi i zadaće primjerene razvojnim karakteristikama učenika.

Posebno mi je drago da mogu navesti da je online iskustvo pobudilo kreativnost, domišljatost naših profesora i učenika. Uvijek smo imali mnogo izuzetno motiviranih i izvrsnih učenika i profesora. Svake godine učenici naše škole sudjeluju na mnogobrojnim takmičenjima od školskih do državnih, ali ove školske godine epidemiološka situacija nije omogućila realizaciju svih planiranih aktivnosti. Uprkos COVID-19 ovu školsku godinu obilježilo je nekoliko važnih događaja i to: zaključkom Vlade ZDK Medicinska škola Zenica je odabrana u okviru projekta dodatnog finansiranja za projekat „Enetgetska efikasnost u BiH“ za Federaciju BiH za period 2021. godine, koji će se finansirati iz kredita Svjetske banke; dalje projekat „Opremanje informatičkog kabineta“, a projekat su aplicirale naše profesorice Senija Krličević i Anisa Šehić, profesorice koje pokazuju požrtvovanost i angažman za bolje sutra naših učenika koje je kompanija BH Telecom prepoznala; uspješno je završen Ekološki projekat koji je pokrenula i realizirala Senada Halilović – Avdagić, prof.; realizovan je i projekat „Šadrvan“ od strane Vijeća učenika, a uz podršku profesora Tarika Hasanić, Anise Šehić i Mersihe Baručija.

Želim da pomenem da su profesori kroz online nastavni proces dali maksimalnu podršku i podsticaj našim učenicima. Naime, Aktiv praktične nastave obilježio je Dan sestrinstva; odjeljenje II6 pokrenulo akciju čišćenja školskog okruženja. Naša škola je zauzela prvo i šesto mjesto u dijelu programa pod nazivom Projekt građanin/Ja građanin i sve to zahvaljujući
profesorima Elmi Saltagić i Refiku Čajić koji su maksimalno animirali učenike kroz online okruženje koje je svima izazov.

Izrazito sam ponosna na uspjehe učenika naše škole na raznim takmičenjima, zahvaljujem svim profesorima što su ih izveli, pripremili i usmjerili. Odličnih i uspješnih učenika ima stvarno mnogo, neću nikog isticati, želim im samo da tako nastave i dalje budu aktivni, vrijedno uče i pobjeđuju.

Dan škole je obilježen na drugačiji način, obilježen je elektronskim izdanjem Biltena „Medicinar“ i Himnom Medicinske škole. Veliko hvala na trudu, susretljivosti i kolegijalnosti ide Selmi Kavazović, prof. koja je pripremila Himnu zajedno sa učenicima kroz video projekciju, dalje hvala Seniji Krličević, prof., Nisveti Bolić, prof. i Jasmini Dizdarević, prof. na uspješno realizovanom Biltenu „Medicinar“. Iza svake aktivnosti koju naši profesori i učenici realiziraju nalaze se sati mukotrpnog rada.

Ovom prilikom još jednom zahvaljujem svim našim profesorima koji nesebično ulažu svoje znanje, zalaganje i ljubav u rad s djecom. Hvala roditeljima, posebno članovima Školskog odbora i Vijeća roditelja, na podršci koju su nam pružali u provođenju pojedinih programa

Danas je naš dan zbog čega koristim priliku da uputim iskrene čestitke za Dan škole svim našim učenicima i uposlenicima sa željom da nastavimo nizati uspjehe i ostvarivati zacrtane ciljeve, vodeći se kao i do sada isključivo najboljim interesom naših učenika.

Budimo ponosni jedni na druge jer zajedno možemo više i možemo bolje!

Ovu čestitku završavam uz nadu da će sljedeća školska godina biti još uspješnija.

Sretan Dan škole!

VD DIREKTOR ŠKOLE

Nedžada Alispahić, MA