01.10.Međunarodni dan starih osoba

Dana, 03.10.2023. učenici Medicinske škole Zenica su obilježili Međunarodni dan starih osoba u Domu za stara lica Zenica.

Međunarodni dan starih osoba (01.10) se obilježava s ciljem da se potakne djelovanje društva u korist donošenja odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života starijih osoba. Da bi omogućili zdravo starenje i blagostanje u starijoj životnoj dobi potrebno je da ga prati sredina koja podržava samostalno socijalno uključivanje starijih osoba bez predrasuda i diskriminacije.

“Na ovaj način želimo podići svijest o starijim osobama kao i dalje vrijednim članovima društva, a ne da se osjećaju isključeno i zaboravljeno. Da nema njih ne bi bilo ni nas.”- je poruka učenika Medicinske škole Zenica.

Upravo iz tog razloga su učenici naše škole pripremili par tačaka i aktivnosti za korisnike Doma za stara lica Zenica-da bi im malo uljepsali dan: vježbe i ples, zajedničko pjevanje, bosansko narodno kolo, kreativnu radionicu i šah. Svi smo uzivali u današnjem druženju, sto ćemo pokušati prikazati kroz slike i snimke.